Konkretna dieta - pomoc

Bez prawidłowej diety nie osiągniemy wyników, dyskusje o dietach na przybranie masy mięśniowej, na odchudzanie itp.

Konkretna dieta - pomoc

Postautor: Tazz » 6 kwie 2010, o 13:45

Witam!
Mam 17 lat, 185cm wzrostu ważę 65kg. (Wydaje mi się, że trochę za mało :D nie mam z czego budować masy).
Ćwiczę 3 razy w tygodniu po 1.5h czasami biegam, gram w piłę nożna albo idę na basen. Ale to raczej nieregularnie:)Postanowiłem, że zajmę się kulturystyką poważnie. Mianowicie dietą, czytałem ogromną liczbę wątków i artykułów poświęcanych diecie. Rozmawiałem na siłowni ze znajomymi (o długim stażu ok.5 lat)i dowiedziałem się kilku rzeczy. Kolega polecił mi zakupienie sobie Gainera (Olimp Whey Gainer 4000) ale wiem że same odżywki nie pomogą. Nie zauważyłem jeszcze takie postu gdzie jest podany sztywny plan(tygodniowy). Chciałbym prosić o pomoc starszych, bardziej doświadczonych kulturystów mianowicie interesuje mnie sztywny plan posiłków na tydzień. Wiem! jest to bardzo pracochłonne i trudne, ale warto spróbować. :D
Mam nadzieje, że ktoś pomoże! Pozdrawiam! ;)
Tazz

Re: Konkretna dieta - pomoc

Postautor: Kwachu » 6 kwie 2010, o 17:04

Białko: Liczymy tylko pelno wartosciowe czyli to zwierzece, roslinne nie z racji że nie ma pelnego wachlarza aminokwasów. Ilośc 1,5-2g białka zwierzęcego na kilogram masy ciala bedzie wporządku, wieksza ilośc raczej nie zostanie przyswojona a jedynie obciązy nerki. Mięso czerwone bedzie głównym zródlem białka w diecie (zawiera kilka: frakcji białek, kreatyne,DNA,RNA,kompleks wit.z gruby B oraz czynnik wzrostu[enzym]) ma spora przewage nad miesem bialym, co prawda zawiera więcej tluszczu ale i one przydadzą się przy diecie masowej, ale nasz tłuszcz jest bardziej podobny do tłuszcu roslinnego czy zwierzecego? Profil aminokwasowy mięsa czerwonego jest bardzo podobny do naszego.
Kolejne żródlo to jajka, jemy oczywiscie całe nie odzielamy zółtek.Nie zapomni o rybach tuńczyk(2 razy w tygodniu zawartośc rtęci), łosos i wiele innych.Mięso biale jemy tylko po treningu gdyż zawiera malo tluszcu a jak wiadome spozycie go po treningu jedynie spowolni wchlanianie pozostałych skałdnikow odzywczych.Unikal bym produktów mlecznych(wyjatek kefir, jdynie pzred snem możesz dac 50g bialego sera w celu spowolnienia wchłaniania pozostałych skladników odzywczych.

Węglowodany: Bazuj głównie na kaszy gryczanej(zawiera aminokwasy BCAA, i kompleks wit z grupy B), jedynie po treningu jedz ryż bialy. Na sniadanie jedz platki owsiane. Weglowodany od 4-? g na kilogram masy ciala(musisz sam wyczuć jeśli zalewasz sie tluszczem do odejmujesz wegle w pzreciwnym kierunku dodajesz, kalorycznosc zmieniaj za pomoca weglowodanow, bialka i tluscze zostaja na stalym poziomie) oprócz tego spora ilośc warzywa do każdego posiłku dziennie nawet do 1kg.

Tłuszcze:1-1,2 g na kilogram masy ciala. Bazuj na tluszczach z jaj i miesa, ale dodaj też oliwy, nasion, orzechów.

Przy tej wadze odpuścił bym gainera
Kwachu

Postautor: Tazz » 7 kwie 2010, o 13:47

Dziękuje:) Chciałbym dowiedzieć się jeszcze kilku rzeczy.
1).Jeżeli odradzasz gainera to jaka inna odżywkę kupić i czy wogóle jest to opłacalne. Może sama dieta?
2).Czy mógłbyś ułożyć mi już konkretny plan:D na dzień, szczerze mówiąc nie potrafię tego samodzielnie zrobić. Dobrać odpowiednich składników i porcji.Chodzi mi ile ryżu na obiad a ile na drugi posiłek.
Czy teraz lepiej zjeść rybę czy inne mięso ? itp.
Wiem, że dużo wymagam ale liczę na twoje fachowe porady.
Pozdrawiam!
Tazz

Postautor: Kwachu » 7 kwie 2010, o 17:07

1. Sama dieta
2. Pod spodem masz link do diety

Pozdrawiam M.K
Kwachu

Postautor: Tazz » 7 kwie 2010, o 20:04

Witam ponownie :)
Postaram się ułożyć własną dietę i chciałbym żebyś mi ją ocenił.
Proszę o wyrozumiałość ponieważ robię to pierwszy raz! :P
Tazz

Postautor: Kwachu » 8 kwie 2010, o 11:59

OK. Wzoruj się na tym co napisałem.
Wstaw diete, wtedy ja bede wprowadzał ewidętne korekty.

Pozdrawiam M.K
Kwachu

Postautor: Tazz » 10 kwie 2010, o 11:25

Witam :)
Ułożyłem sobie plan diety. Oto i on:

1 posiłek - 7.00
100g owsianki
0.3l mleka
2 posiłek - 10.00 ( w szkole )
100g chleba żytniego
50g tuńczyka
3 posiłek - 13.00 ( też w szkole )
100g chleba żytniego
50g twarogu chudego lub 2 jajka
4 posiłek ( w domku ) - 16.00
100g ryżu
100g piersi z kurczaka bez skóry
jakaś surówka
5 posiłek - 18.00
100g makaronu lub kaszy gryczanej
100g schabu
surówka
6 posiłek 21.00
jajecznica 3 jaj

Dodatkowo po treningu pije Gainera. Miedzy posiłkami jem owoce( jabłko lub banan) albo pije kefir naturalny.

Podsumowując:
Kalorie - 3000
Białko - 150g
Węglowodany - 270g
Tłuszcz - 70g
Tazz

Postautor: Kwachu » 10 kwie 2010, o 13:25

Tazz -Nie układałes tej diety sam. W ogóle sie nei wzorowałes na tym co podałem.

Pozdrawiam M.K
Kwachu

Postautor: Tazz » 10 kwie 2010, o 13:34

Przeczytałem to co podałeś, i ułożyłem swój plan. Jestem uczniem i spędzam 7-8 godzin w szkole wiec jest trudniej. Piszesz ze potrzeba tylko 100g węglowodanów. Nie potrafię sobie tego wyobrazić ponieważ sam ryż posiada 70g. Nie jestem jakimś zawodowcem przecież.
Starałem się jak najlepiej umiałem. Chciałbym tylko żebyś powiedział co myślisz to tyle ;)
Tazz

Postautor: Kwachu » 10 kwie 2010, o 13:38

Gdzie napisąłem że bys dostarzcał 100g weglowodanów??
To świadczy własnei jak przeczytałes to co podałem, to ze siedzisz 7 godzin wszkoel to nei problem.
Pozdrawiam M.K
Kwachu

Następna

Wróć do Dieta